Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kw. 16, 2021 in Kulinaria |

Karmelizowane muffinki

Karmelizowane muffinki

Karmelizowane muffinki to urocze babeczki, które świetnie sprawdzą się do kawy, podczas spotkań z przyjaciółmi czy nawet jako wypiek na specjalne okazje. Nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim pysznie smakują. Powinno się je serwować na ciepło, ale pyszne składniki sprawiają, że nawet na zimno są bardzo smaczne i można je traktować jako przekąskę na drugi dzień. Jak przygotować muffinki?

Składniki na muffinki karmelizowane

Zanim zaczniesz, sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki. Do przygotowania można użyć różnych owoców, ale w tym przepisie pierwsze skrzypce gra rabarbar, który równoważy słodycz odrobiną kwaskowatego smaku i unikalnego aromatu. Do przygotowania ciasta na 12 muffinek potrzebne są: 4 łyżki miękkiego masła, 1/4 szklanki cukru, jajko, 1/2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli i gałki muszkatołowej, pół szklanki mleka oraz starta skórki z połówki pomarańczy. Do masy przygotuj: 6 łyżek brązowego cukru, 4 łyżki masła oraz jedna szklanka umytego i pokrojonego na drobne kawałki rabarbaru.

Przygotowanie muffinek

Brązowy cukier i masło ucieramy na jednolitą masę i mieszamy z rabarbarem. Całość układamy na dnie papierowych foremek na muffinki. Następnie zajmujemy się przygotowaniem ciasta. Miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko i przez moment mieszamy jeszcze całość, aby składniki dobrze się połączyły. W osobnej misce mieszamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, gałką muszkatołową i solą. Całość mieszamy razem z masą z cukru i masła, używając niższych obrotów miksera. Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy delikatnie, aby masa nie była zbyt gładka. Ciasto wykładamy na masę rabarbarową w foremkach i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika muffinki studzimy kilka minut, a potem wyciągamy z foremek, starając się na uszkodzić glazury. Podajemy je na ciepło, odwracając tak, aby owocowa glazura była u góry.