Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Maj 5, 2017 in Kosmetyki i uroda |

Olej jojoba – aloe jojoba

Olej jojoba – aloe jojoba

Olej jojoba to olej tylko z nazwy. Tak naprawdę do substancja o konsystencji bardziej przypominającej wosk niż olejek. Olejek jojoba nie posiada ani smaku ani zapachu, ma żółte zabarwienie. Bardzo charakterystyczną cechą tej substancji jest wysoka odporność na działanie wysokich temperatur. Nie podlega procesom jełczenia, więc nie posiada jako takiego terminu przydatności do wykorzystania, specjaliści twierdzą nawet że bez najmniejszych szkód dla człowieka może być przechowywany nawet 20-25 lat.

 

Produkowany jest z tłoczonych na zimno nasion jojoba. Warto sięgać po kosmetyki zawierające tą drogocenną substancję ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin takich jak A ( wspomaga wszystkie naturalne procesy zachodzące w skórze), E ( przyspiesza ona regenerację uszkodzonej skóry oraz opóźnia procesy starzenia) oraz F. Bardzo często porównuje się olejek jojoba to tranu wielorybiego, bowiem posiadają wiele takich samych wartości prozdrowotnych, różnią się jedynie zapachem – tran ma niezbyt przyjemny. Aloe jojoba to cała seria kosmetyków poświęconych pielęgnacji i regeneracji włosów, których głównym składnikiem jest nic innego jak olej jojoba.