Cukinia jest jednym z tych warzyw, które można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Świetnie nadaje się do przygotowywania past, można ją faszerować, robić z niej wegański makaron, udusić jako dodatek do dania obiadowego, lub jako główny składnik potrawy. Cukinia może być daniem samym w sobie, a także jednym ze składników potrawy.
Cukinia jest warzywem mało kalorycznym, stąd znajduje szerokie zastosowanie w dietach redukcyjnych oraz odchudzających. Ponieważ zawiera w sobie dużo wody, jest lekka i
Surówka z cukini – jak przygotować
Składniki:
Cukinia
Marchewka
Ogórki kiszone
Jabłko
Szczypior cienki
Dresing:
Majonez,
Jogurt naturalny,
Sok z cytryny,
Pieprz/sól
Wykonanie surówki
Do wykonania surówki, potrzebna będzie tarka, wszystkie warzywa należy zetrzeć na grubych oczkach, szczypior drobno pokroić.
W osobnej miseczce należy mieszać dokładnie wszystkie składniki dresingu oraz wymieszać je z ze składnikami surówki, tuż przed podaniem na stół.
Wszystkich miłośników warzyw kabaczkowych, do których zalicza się cukinia, z pewnością ucieszy fakt, że to warzywo smakuje równie dobrze na surowo, jak i po wstępnej obróbce. Młoda cukinia doskonale smakuje razem ze skórką, z kolei stara bywa gorzkawa.
Ciekawe potrawy, które przygotujesz z cukinii
Cukinia jest bardzo ciekawym warzywem, z którego można przyrządzić wiele smacznych i zdrowych posiłków. To także ciekawy i małokaloryczny zamiennik wielu produktów. Oto kilka z propozycji:
Placki ziemniaczane,
Taquiatelle z kurczakiem,
Leczo,
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym,
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami,
Krem z cukinii,
Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem,
Tarta z cukinią,
Rolsy cukiniowe,
Cukinia marynowana,
Ciasto cukiniowe,
Cukinia w cieście,
Frytki z cukinii,
Pasztet wegański z cukinii,
Pasta warzywna z cukinii, papryki, bakłażana,
Gaspaczo z cukinią,
Bigos z cukinii,
Rizotto z mięsem i warzywami,
Kotlety wegetariańskie z cukinią,
Ratatuj Ratatouille,
Makaron z sosem i cukinią.