Dzień śniadania – bez śniadania ani kroku
Co roku w kwietniu obchodzimy europejski dzień śniadania , którego główną rolą jest zwiększanie świadomości społecznej w tematyce żywienia i roli śniadania w funkcjonowaniu organizmu .
Płatki z mlekiem lub kanapki zrobione w pośpiechu oraz kawa złapana gdzieś w biegu na mieście, Tak wygląda właśnie śniadanie typowego Polaka według badań przeprowadzonych w 2013 roku na zlecenie firmy Kraft Foods.
Mimo tego, że od publikacji raportu minęło już bardzo dużo czasu to śniadaniowe menu tradycyjnego Polaka nie uległo znaczącym zmianom.
Wedle raportu 12% osób pracujących spożywa swój pierwszy posiłek dnia już w miejscu pracy. Natomiast aż 15% nie spożywa śniadań w ogóle. Najczęściej są to studenci oraz uczniowie. Najczęściej osoby, które nie dbają o swoje śniadanie są nieświadome tego jak ogromne znaczenie ma ono dla ludzkiego organizmu.
Jak przypominają specjaliści śniadanie wpływa bardzo znacząco na samopoczucie i wydolność fizyczną oraz psychofizyczną podczas całego dnia. Po wielu godzinach snu organizm po prostu potrzebuje świeżej dawki energii, której odpowiednie dostarczenie poprawia pamięć, koncentrację, kreatywność, zdolności werbalne oraz wzrokowe. Dodatkowo u osób regularnie spożywających pełnowartościowe śniadania stwierdzono lepsze wyniki cholesterolu oraz glukozy i insuliny we krwi , co może zmniejszać zagrożenie zachorowania na cukrzycę i choroby wieńcowe.
„Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb” – skomentowała współautorka raportu, dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Według dietetyków – śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Dlatego też powinniśmy dbać o jego jakość a przede wszystkim o jego obecność w życiu codziennym. Dlatego pamiętaj – bez śniadania ani kroku!
Najnowsze komentarze