Najczęściej z owoców żurawiny robi się różne przetwory jak soki, konfitury, czy dżemy. Wielu robi również nalewkę z żurawiny. Jednak nie każdy wie, że owoce żurawiny doskonale nadają się na wino. Wino z żurawiny otrzymuje się bardzo podobnie do wina z borówek lub jagód.
Słabsze lub mocniejsze wino z żurawiny
Zależnie od tego jakich proporcji użyjemy możemy otrzymać słabszy lub mocniejszy trunek. Słabszy trunek – przepis na 10 litrów to alkohol o mocy około 10% na który potrzebujemy 7 kg owoców, 4 litry wody, 1,5 kg cukru, 4 g pożywki.
Mocniejszy trunek – przepis na 10 litrów to alkohol o mocy około 17% na który potrzebujemy 8 kg owoców, 2,5 litry wody, 2,8 kg cukru i 4 gramy pożywki.
Sposób przygotowania
Poza proporcjami, sposób przygotowania obu trunków jest praktycznie taki sam. 2-3 dni przed robieniem wina robimy zaczyn drożdżowy i odstawiamy go w ciepłym, zacienionym miejscu. Po 2-3 dniach myjemy i osuszamy owoce. Następnie je miażdżymy – możemy to zrobić w dużej misce, lub garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i fermentujemy tak rozgniecione owoce przez dwa dni. Po dwóch dniach przecedzamy całość, oddzielając resztki owoców. Do uzyskanego płynu dodajemy odpowiednią – zależnie od ilości jaką chcemy uzyskać i mocy – ilość cukru wcześniej rozpuszczonego w wodzie.
Przelewamy całość do baniaka z pułapką wodną i pozwalamy winu pracować. Najlepiej aby pracowało w miejscu ciepłym, ale nie nazbyt nasłonecznionym.
Po 2- 4 tygodniach, kiedy wino przestaje pracować na dolnej części baniaka powinien osadzić się osad. Za pomocą rurki przelewamy czyste wino do garnka – uważając by nie wzruszyć osadu z dołu. Następnie myjemy cały baniak.
Po umyciu i wysuszeniu znów wlewamy do niego wino. Zatykamy baniak i odstawiamy wino, aby się wyklarowało. Po 4 tygodniach wino z góry się wyklaruje a na dole pozostanie osad.
Po tym czasie zlewamy wyklarowane wino do butelek. Po około 3 miesiącach leżakowania w chłodnym miejscu powinno być dobre do pierwszej degustacji.