Kawa arabica czy może robusta? Przed takim wyborem staje nie jeden miłośnik tego orzeźwiającego naparu. Pomiędzy tymi dwoma gatunkami jest wbrew pozorom dużo różnic nie tylko odnoszących się do smaku czy ceny, ale również do sposobu uprawy roślin z jakich są wyprodukowane. Arabika należy to tych bardziej wymagających, co do uprawy bowiem najlepiej rośnie na terenach górskich gdzie gleba ma bardzo niskie pH, temperatura oscyluje w granicach 20 stopni, a opady występują regularnie bez miesięcy susz. Robusta nadaje się do uprawy w zasadzie wszędzie, a nasiona są nie tylko bardziej wydajne, ale również krzewy rosną zdecydowanie szybciej.
Dlatego w wielu rejonach to arabika uznawana jest za towar luksusowych. Z drugiej jednak strony, jeżeli przyjrzymy się kawom dostępnym na naszych półkach sklepowych zauważyć można, że bardzo duża ich część stanowi mieszankę robusty z arabiką w różnych proporcjach. Bez znaczenia jaki gatunek naparu spożywamy nic tak nie umili popołudnia jak artystyczne filiżanki do kawy które nacieszą nasze oko a ich zawartość ucieszy podniebienie i postawi na nogi dając siłę do dalszego działania.