Mąka jaglana oraz mąka gryczana to nadal składniki, które są niedocenianie w codziennej kuchni w każdym polskim domu, pomimo że obie są bardzo zdrowe. Mąka jaglana powstaje po zmieleniu na drobny pyłek kaszy jaglanej. To niedocenione bogactwo witamin z grupy B, lecytyny, białka, soli mineralnych, złożonych węglowodanów i krzemionki. Udowodniono również, że dzięki swojemu zasadotwórczemu działaniu przy regularnym spożyciu ma właściwości antynowotworowe.
Mąka gryczana, tak bardzo niedoceniana słynie z takich właściwości jak podnoszenie wartości odżywczej produktu w skład którego wychodzi, znacznie zwiększa wodochłonność mąki, wydłuża trwałość produktów w których się znajduje, ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawarte w niej białko roślinne obniża zawartość złego cholesterolu. Pieczywo bazujące na tej mące lekarze zalecają osobom zagrożonym miażdżycą, otyłością oraz cukrzykom. Przetwory mąki gryczanej są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, cynku oraz żelaza. Znajdziemy w niej również substancję która jest niezbędna dla każdego człowieka, bowiem wspomaga wchłanianie wapnia czyli lizynę.