43% Polaków ogranicza mięso w swojej diecie. Popyt na produkty roślinne zwiększa nie tylko wśród wegan. 90% sprzedaży produktów roślinnych pochodzi od konsumentów, którzy jedzą również mięso. Dieta roślinna jest w stanie zapewnić nam niezbędnych składników odżywczych, a posiłki bezmięsne mogą być łatwe w przygotowaniu.
Mięso i ryby zawierają cenne kwasy omega 3 i kwasy omega 6. Stosunek kwasów omega 3 do omega 6 powinien wynosić 1:4. Zapobiega to wielu stanom zapalnym w organizmie. Znalezienie ich w składnikach pochodzenia roślinnego jest również proste. Roślinna źródła kwasów omega 3 to m.in. oleje, orzechy włoskie i siemię lniane. Nasiona lnu lepiej będzie zmielić przed spożyciem. Oleje roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Aby uzupełnić swoją dietę wegańską o w oleje roślinne, warto dodawać olej z rzepakowy, oliwę z oliwek lub olej lniany do surówek i sałatek.
Tłuszcze zwierzęce zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów. Korzystnie jest więc postawić na tłuszcze roślinne w naszej diecie. Dieta bezmięsna jest w stanie obniżyć poziom ciśnienia oraz złego cholesterolu. Przed przejściem na weganizm lub wegetarianizm, warto będzie najpierw częściowo spróbować ograniczyć mięso.