Był to pierwszy, technicznie niezbyt doskonały preparat penicyliny o przedłużonym działaniu (Romansky i Rittman). POB była chemicznie solą wapniową bezpostaciowej penicyliny w olejowej zawiesinie z ziemnych orzeszków i pszczelego wosku. W okresie późniejszym zastąpiono penicylinę bezpostaciową benzylpenicyliną. Po domięśniowym wstrzyknięciu 0,3 min j. POB krętkostatyczny poziom antybiotyku utrzymywał się u 70% chorych w czasie 12— 24 godz. Preparat wstrzykiwano 2 razy dziennie w dawce po 0,3 min j. Ujemną stroną POB była konieczność ogrzewania jej przed wstrzyknięciem celem przeprowadzenia z stanu stałego w płynny. Późniejsze preparaty POB były zawiesiną antybiotyku w oleju, jednak słaba jego wchłanialność była nierzadko przyczyną powstawania nacieków w mięśniach. Z uwagi na zmienne wchłanianie się POB część autorów przedłużała początkowy 8-dniowy cykl leczenia tym preparatem do 15 dni, wstrzykując dziennie 0,6 min j. do ogólnej dawki 9 min j. Wyniki leczenia POB przy tym dawkowaniu były analogiczne do uzyskiwanych po zastosowaniu 2,4—4,8 min j. benzylpenicyliny w roztworze wodnym. Ze względu na liczne niedogodności związane z leczeniem POB preparat ten był często przedmiotem krytyki.
You might also like
Ból szyi to dolegliwość, którą większość z nas prędzej czy później odczuje. Codzienna praca przy komputerze, zbyt długie godziny w jednej pozycji, stres czy niewłaściwa pozycja podczas snu – wszystkie te czynniki mogą prowadzić do bolesnych napięć. Czasami jednak ból utrzymuje się dłużej i wymaga specjalistycznego podejścia. Jeśli ból szyi staje się przewlekły i zaczyna …
Ostatni rok oraz szalejąca na świecie pandemia sprawiły, że nieco zaniedbaliśmy swoje zdrowie. Przestaliśmy dbać o to co jemy, mniej się ruszamy i zaczęły pojawiać się problemy zdrowotne, o których do tej pory nie mieliśmy pojęcia. Dodatkowo, w dzisiejszych czasach dużym obciążeniem jest również stres oraz przytłaczająca ilość obowiązków do wykonywania na co dzień. Z …
Awokado to roślina znana i hodowana od dawna w południowo-środkowym Meksyku. Posiada wiele właściwości zarówno leczniczych jak, i odżywczych. Jedną z nich jest kwas oleinowy, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jest również źródłem potasu, co ciekawe zawiera go więcej niż banany. Czynnik ten reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływając na pracę serca oraz układu nerwowego. …