Przedłuż życie złotym mlekiem.
Mleko, które obecnie używane jest jako naturalny lek na odporność to mleko roślinne na bazie kurkumy. Było już znane wcześniej, choć dopiero teraz bije rekordy popularności. Wywodzi się z Ajurwedy i stosowano go, by wzmocnić odporność i wyregulować trawienie. Ten złoty napój wydaje się znakomicie zastępować mleko krowie, którego zdrowotne właściwości budzi wiele wątpliwości. Dlaczego ludzie tak bardzo pokochali ten napój? Wszak piją go nie tylko osoby z pierwszych stron gazet, ale coraz częściej polecają go lekarze.
Kurkuma ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jej zażywanie podnosi odporność. Niszczy wolne rodniki i dzięki temu opóźnia efekty starzenia. Badania wykazują, że niszczy też komórki rakowe i wspomaga organizm przy chorobach nowotworowych, głównie nowotworach piersi i jelita grubego. Picie tego remedium poprawia działanie układu trawiennego. Złote mleko doskonale oczyszcza wątrobę i wzmacnia pracę trzustki. Kurkuma wspomaga wydzielanie soków trawiennych, a także ułatwia wchłanianie witamin. Sama też zawiera sporo witamin, głównie tych z grupy B, a także witamin E i K. Ma w sobie dużo żelaza, magnezu i wapnia. Łagodzi zapalenie spojówek i skutki jaskry, czy też zespołu suchego oka. Ułatwia gojenie się ran i wspomaga leczenie opryszczki. To tylko główne zalety stosowanie kurkumy.
Złote mleko najczęściej składa się ze szklanki mleka roślinnego, łyżeczki miodu i mielonej kurkumy, a także łyżeczki masła kokosowego lub sklarowanego. Opcjonalnie dodaje się odrobinę cynamonu, czy też imbiru. Składnikiem niezbędnym jest też odrobina czarnego pieprzu. Ostatnie badania dowodzą, że piperyna zawarta w pieprzu ponad tysiąckrotnie poprawia przyswajanie kurkumy. Wszystkie składniki, prócz miodu, podgrzewamy razem na wolnym ogniu. Kiedy napój nieco przestygnie, wtedy dodajemy miód. A potem pijemy na zdrowie.
Najnowsze komentarze