Przepis na klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym są daniem, po które bardzo chętnie sięgamy w trakcie przeróżnych imprez okolicznościowych, spotkaniach rodzinnych czy innych imprezach.
Do ich przygotowania potrzebne nam będą: 500g mięsa mielonego z łopatki, 2 ząbki czosnku, kajzerka, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól morska prowansalska, pieprz świeżo mielony, łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego, mąka do obtoczenia oraz olej do smażenia. Wszystkie te składniki będą niezbędne do przygotowania klopsów. Natomiast do sporządzenia sosu, będziemy potrzebować: małą cebulkę, 2 ząbki czosnku, łyżkę mąki, 2 łyżki oleju, 0,75ml gorącej wody, 1/2 kostki rosołowej wołowej, sól i pieprz, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Przygotowanie pulpetów należy zacząć od namoczenia kajzerki w mleku bądź wodzie, a następnie całość odcisnąć. Mięso, jajko i namoczoną bułkę wraz z bułką tartą i posiekany czosnek mieszamy na gładką masę. Całość doprawiamy do smaku. Łyżką nabieramy masę mięsną i formułujemy pulpeciki, obtaczając je w mące. Całość smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. W rondlu bądź innym naczyniu rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Należy zeszklić drobno posiekaną cebulkę i czosnek, podsypać mąką i zasmażyć przez kilka minut. W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Całość wlewamy do zasmażki, mieszamy i wkładamy pulpety. Danie gotujemy na dość małym ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby możemy doprawić całość do smaku. Danie jest bardzo popularne szczególnie wśród imprez okolicznościowych, rodzinnych bądź innych. Z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom, a także skradnie serce najmłodszych członków rodziny. Przedstawiony wyżej przepis na klopsy w sosie pomidorowym jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga od nas poświęcenia zbyt dużego czasu. Z pewnością uda się za pierwszym razem i sprawi, że pokochamy tego typu danie od pierwszego kęsa i będziemy je wykonywać znacznie częściej.
Najnowsze komentarze