Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. W naszym kraju, gdzie jabłek mamy pod dostatkiem i możemy wybierać spośród licznych odmian, jabłka odgrywają ogromną rolę i wykorzystuje się je do przygotowywania licznych deserów, ciast i ciasteczek. Oprócz tradycyjnego jabłecznika warto wypróbować też inne przepisy i przygotować również ciasto takie jak Apple Pie z sosem waniliowym. „Apple Pie” to po angielsku „ciasto jabłkowe” ponieważ w innych krajach, w Anglii i w USA, spożywa się je rośnie chętnie. Ciasto to różni się nieznacznie od klasycznego jabłecznika zaś najlepiej będzie się komponować z dodatkiem sosu waniliowego.
Soczyste jabłka i słodka wanilia – jeśli chodzi o desery nie ma lepszego połączenia.
Składniki
Do przygotowania Apple Pie z sosem waniliowym wykorzystamy takie składniki jak: kilogram jabłek, 300 g mąki, 180 g masła, trzy łyżki cukru, dwa żółtka, łyżka kwaśnej śmietany, dwie łyżki soku z cytryny.
Na sos waniliowy dodatkowo: 350 ml mleka, 50 ml śmietany 30%, dwa żółtka, po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i cukru oraz laskę wanilii.
Wykonanie
Zimne masło z mąką posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę, zagnieć ciasto w kulkę. Podziel ciasto na dwie części: mniejszą (1/3) włóż do lodówki a większą część (2/3) rozwałkuj na cienki placek. Ciasto przenieś do formy o średnicy 24 cm i ponakłuwaj spód ciasta widelcem. Ciasto przełóż na pół godziny do lodówki.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnka, podlej wodą, dosyp cukier i praż jabłka przez kwadrans.
Do formy z ciastem wyjętej z lodówki włóż papier do pieczenia obciążony fasolą. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około kwadrans. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, usuń papier z fasolą i wyłóż jabłka na ciasto.
Mniejszą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach – powstałą w ten sposób kruszonką posyp wierzch ciasta. Piecz przez pół godziny w piekarniku w temperaturze 170 stopni C.
Przygotuj sos waniliowy: w garnku zmiksuj wszystkie składniki. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij ziarenka i dodaj do mleka. Podgrzej na małym ogniu aż sos będzie gęsty, cały czas mieszając. Przygotowując sos, uważaj, żeby nie powstały grudki.
Gotowe ciasto podawaj z sosem waniliowym.