Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 2, 2021 in Zdrowie |

Właściwości awokado

Właściwości awokado

Awokado to roślina znana i hodowana od dawna w południowo-środkowym Meksyku. Posiada wiele właściwości zarówno leczniczych jak, i odżywczych. Jedną z nich jest kwas oleinowy, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jest również źródłem potasu, co ciekawe zawiera go więcej niż banany. Czynnik ten reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływając na pracę serca oraz układu nerwowego. Zawiera niewiele cukrów prostych, natomiast sporo jedno nasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. Ma też korzystną dla zdrowia proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Występuje w nim duża ilość witamin C, E i A, które są przeciwutleniaczami oraz wykazują działanie antynowotworowe. Posiada też witaminy z grupy B oraz kwas foliowy zalecany dla kobiet w ciąży. Wspiera układ nerwowy i pracę mózgu. Jest źródłem białka, błonnika wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Owoc ten wspomaga organizm w spowalnianiu procesów starzenia. Hamuje wzrostu wagi, spadek aktywności fizycznej i witalności oraz zmniejszenie wrażliwości na insulinę. Spożywanie awokado wspomaga pracę układu odpornościowego, wątroby, a także wzroku. Zwiększa gęstość kości, co jest bardzo ważne w profilaktyce osteoporozy. Awokado ma też dobroczynny udział w terapii białaczki szpikowej i innych nowotworów – regeneruje bowiem i wzmacnia organizm.

Właściwości banana

Banany podobnie jak awokado również posiadają wiele witamin, minerałów, a także substancji odżywczych. Przede wszystkim zawierają duże ilości potasu, pomagające w normalizacji poziomu ciśnienia krwi. Łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, dzięki czemu nasze wszystkie narządy są o wiele lepiej dotlenione. Potas bardzo dobrze wpływa na profilaktykę dotyczącą miażdżycy, ataków serca i udaru. Pektyna, znajdująca się w bananach to naturalna mieszanka węglowodanów, która obniża cholesterol i oczyszcza z toksyn oraz pomaga w walce z cukrzycą. Dzięki dużej zawartości żelaza wspiera w anemii, zmniejsza dolegliwości w obrębie oka takie jak zaćma czy jaskra, łagodzi bóle miesiączkowe, Powinny go spożywać osoby borykające się z chorobą wrzodową.

Przysmaki z awokado i banana

Ze względu na swoje właściwości odżywcze zarówno banan jak i awokado powinny znaleźć się w naszej diecie. Oto kilka prostych przykładów:
Krem z awokado i banana możemy dodać do tego kakao i wyjdzie nam pyszny deser, przypominający nutellę. Możemy robić kremy, musy, koktajle, czy pasty. Są to proste przepisy, łatwe w realizacji i co najważniejsze nie zabierają nam wiele czasu, za to są pożywne i zdrowe.