Prawie 20-letni okres stosowania ON stworzył podstawę do oceny jego wartości w poleczeniowej kontroli chorych na kiłę wczesną. Zainteresowanie tym odczynem skupia się wokół następujących spraw: 1) czasu i częstości negatywizowania się ON po przeprowadzeniu rutynowego leczenia kiły wczesnej — w zestawieniu z ilościowymi OK; 2) możliwości uproszczenia, a zwłaszcza skrócenia kontroli poleczeniowej; 3) wykorzystania ON jako sprawdzianu nie tylko klinicznego, ale i biologicznego wyleczenia kiły wczesnej. Poleczeniowemu zachowaniu się ON w kile wczesnej poświęcono w ostatnim piętnastoleciu bardzo wiele prac. Już wstępne badania, oceniane później z perspektywy wieloletniej kontroli, pozwoliły ustalić: 1. Z uwagi na posługiwanie się z zasady jakościowym ON — odczyn ten z natury rzeczy stwarza — w porównaniu z ilościowymi OK — bardziej ograniczony wgląd w ustępowanie immobilizyn z surowicy, jako skutku leczenia. 2. Porównywanie ON wykonywanego w różnych pracowniach musi być bardzo ostrożne ze względu na brak standaryzacji tego odczynu. 3. Późniejsze, w porównaniu z OK, pojawianie się ON u chorych na kiłę wczesną zbiega się z późniejszym negatywizowaniem się tego ostatniego odczynu, a więc z jego dłuższym utrzymywaniem się po przeprowadzeniu leczenia. 4. Przechodzenie dodatniego ON w ujemny zależy od czasu dzielącego leczenie od zakażenia i od szybkości negatywizowania się ilościowych OK, nie zależy natomiast od miana tych ostatnich. W świetle kontroli poleczeniowej stwierdza się następujące zachowanie się ON: a) nie pojawia się on z reguły u tych chorych na kiłę pierwotną, u których był on ujemny przed leczeniem; b) dodatni odczyn przechodzić może w następstwie leczenia w ujemny tym częściej i tym wcześniej, im termin zakażenia jest mniej odległy; c) słabo dodatnie i wątpliwe ON stwierdzane w trakcie kontroli stanowią często zapowiedź późniejszej całkowitej seronegatywizacji odczynu; d) u części chorych leczenie penicyliną pozostaje bez wpływu na ON, który utrzymuje się nieograniczenie długo jako silnie dodatni.
You might also like
Ból szyi to dolegliwość, którą większość z nas prędzej czy później odczuje. Codzienna praca przy komputerze, zbyt długie godziny w jednej pozycji, stres czy niewłaściwa pozycja podczas snu – wszystkie te czynniki mogą prowadzić do bolesnych napięć. Czasami jednak ból utrzymuje się dłużej i wymaga specjalistycznego podejścia. Jeśli ból szyi staje się przewlekły i zaczyna …
Ostatni rok oraz szalejąca na świecie pandemia sprawiły, że nieco zaniedbaliśmy swoje zdrowie. Przestaliśmy dbać o to co jemy, mniej się ruszamy i zaczęły pojawiać się problemy zdrowotne, o których do tej pory nie mieliśmy pojęcia. Dodatkowo, w dzisiejszych czasach dużym obciążeniem jest również stres oraz przytłaczająca ilość obowiązków do wykonywania na co dzień. Z …
Awokado to roślina znana i hodowana od dawna w południowo-środkowym Meksyku. Posiada wiele właściwości zarówno leczniczych jak, i odżywczych. Jedną z nich jest kwas oleinowy, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jest również źródłem potasu, co ciekawe zawiera go więcej niż banany. Czynnik ten reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływając na pracę serca oraz układu nerwowego. …