Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lut 14, 2017 in Kulinaria, Zdrowie |

Babka płesznik – nasiona babki płesznik

Babka płesznik – nasiona babki płesznik

Babka płesznik czy babka śródziemnomorska to jedna i ta sama roślina rosnąca w okolicach Morza Śródziemnego. W całym ziołolecznictwie tak naprawdę wykorzystywane są jedynie nasiona babki płesznik, ale tylko wtedy gdy są one w pełni dojrzałe, ale nie przejrzałe. Takie nasiona stanowią istne bogactwo substancji takich jak kwas uronowy, arabioza, tłuszcze roślinne, fitoestrole i ksyloza. By babka płesznik mogła w pełni dojrzeć koniecznie powinna posiadać jak największe nasłonecznienie i nawodnienie w przeciwnym razie roślina bardzo szybko obumiera.

 

By uzyskać dojrzałe nasiona konieczne jest ścięcie kwiatostanu i jego wysuszenie. Suszenie koniecznie powinno odbywać się w zaciemnionych i bardzo przewiewnych miejscach by zapobiec ewentualnym procesom gnilnym, ewentualnie do tego celu wykorzystać można specjalnie wybudowane i przygotowane suszalnie. Spożywanie nasion tej rośliny zaleca się szczególnie tym osobom, które mają przewlekłe problemy z jelitami i układem pokarmowym. Przy tym należy pamiętać by spożywać je ” na zimno”, ponieważ wysoka temperatura lub obróbka termiczna powodują zniszczenie jej właściwości leczniczych.