Pages Menu

Categories Menu

Posted by on kwi 3, 2021 in Kulinaria |

Pomysły na pyszne dodatki do obiadu

Pomysły na pyszne dodatki do obiadu

Potrzebujesz pomysłu na letni obiad, a każdy, który widzisz, wydaje ci się już lekko zgrany? Nie przejmuj się, ten stary przepis znały już nasze babcie, a teraz poznasz go i Ty. Nie jest skomplikowany, jest jednak bardzo smaczny i bardzo zdrowy. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak komponuje się ze sobą kiszony kalafior i fasolka szparagowa, to koniecznie czytaj dalej.

Zdrowotne walory potraw z kiszonych warzyw

Kiszone potrawy z warzyw mają w sobie mnóstwo witamin z grupy B. Przede wszystkim jednak są naturalnym probiotykiem dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego. Kwas mlekowy powstaje podczas fermentacji bakterii kwasu mlekowego. Jest on odpowiedzialny za regulacje naszej flory bakteryjnej. Polepsza trawienie oraz sprawia, że lepiej funkcjonują nasze jelita i żołądek. Spożywanie kiszonek jest mniej kaloryczne niż surowych warzyw. Staje się tak dzięki temu, że w trakcie kiszenia, zawartość cukru ulega zmniejszeniu. Spożywanie kiszonek dodaje nam witamin z grupy B, które polepszają metabolizm. Wygładzają naszą cerę, paznokcie, ułatwiają wchłanianie węglowodanów. Zawierają również dużo błonnika, więc pobudzają pracę jelit i zapobiegają chęci podjadania.

Każdy przepis jest dobry

Do kiszenia najlepiej nadają się warzywa z dużą ilością wody oraz cukru. Najpopularniejszym warzywem jest oczywiście kapusta. Kisić możemy jednak bardzo wiele warzyw. Począwszy ogórków przez buraki, kalafiory, marchew, cebule, czosnek, fasolę szparagową, bakłażany, a nawet owoce takie jak jabłka czy śliwki. Do kiszenia warzyw najlepiej użyć jest warzyw i owoców. Produkty te muszą być świeże i soczyste. Zamykając pod wieczkiem w celu kiszenia warzywa lub owoce musimy mieć świadomość, że nie mogą się w tym czasie zepsuć. Aby rozpocząć kiszenie, układamy szczelnie warzywa lub owoce. Wkładamy przyprawy konieczne dla naszych warzyw, często będzie to czosnek, koper lub jałowiec. Na koniec zalewamy wszystko słoną wodą, tzw. solanką. Po czym przykrywamy w kamiennym lub szklanym naczyniu. Kiszonka wymagana jest w temperaturze ok. 15-20 st. C.

Kiszonki to pomysł na dodatek do zdrowego odżywiania. Najlepszym sposobem na spożywanie ich to jedzenie na surowo. Wówczas traci się najmniej składników odżywczych. Poddane obróbce termicznej tracą niemal wszystkie witaminy.