mydła naturalne Warszawa
    mydła naturalne Warszawa
    Kulinaria

    Jak przygotować dobre wino z żurawiny?

    galus.com.pl
    No Comments
    Last updated on 13 lipca 2021
    23 marca 2021
    2 Mins read
    żurawina

    Najczęściej z owoców żurawiny robi się różne przetwory jak soki, konfitury, czy dżemy. Wielu robi również nalewkę z żurawiny. Jednak nie każdy wie, że owoce żurawiny doskonale nadają się na wino. Wino z żurawiny otrzymuje się bardzo podobnie do wina z borówek lub jagód.

    Spis treści

    Toggle
    • Słabsze lub mocniejsze wino z żurawiny
    • Sposób przygotowania

    Słabsze lub mocniejsze wino z żurawiny

    Zależnie od tego jakich proporcji użyjemy możemy otrzymać słabszy lub mocniejszy trunek. Słabszy trunek – przepis na 10 litrów to alkohol o mocy około 10% na który potrzebujemy 7 kg owoców, 4 litry wody, 1,5 kg cukru, 4 g pożywki.
    Mocniejszy trunek – przepis na 10 litrów to alkohol o mocy około 17% na który potrzebujemy 8 kg owoców, 2,5 litry wody, 2,8 kg cukru i 4 gramy pożywki.

    Sposób przygotowania

    Poza proporcjami, sposób przygotowania obu trunków jest praktycznie taki sam. 2-3 dni przed robieniem wina robimy zaczyn drożdżowy i odstawiamy go w ciepłym, zacienionym miejscu. Po 2-3 dniach myjemy i osuszamy owoce. Następnie je miażdżymy – możemy to zrobić w dużej misce, lub garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków.
    Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i fermentujemy tak rozgniecione owoce przez dwa dni. Po dwóch dniach przecedzamy całość, oddzielając resztki owoców. Do uzyskanego płynu dodajemy odpowiednią – zależnie od ilości jaką chcemy uzyskać i mocy – ilość cukru wcześniej rozpuszczonego w wodzie.
    Przelewamy całość do baniaka z pułapką wodną i pozwalamy winu pracować. Najlepiej aby pracowało w miejscu ciepłym, ale nie nazbyt nasłonecznionym.
    Po 2- 4 tygodniach, kiedy wino przestaje pracować na dolnej części baniaka powinien osadzić się osad. Za pomocą rurki przelewamy czyste wino do garnka – uważając by nie wzruszyć osadu z dołu. Następnie myjemy cały baniak.
    Po umyciu i wysuszeniu znów wlewamy do niego wino. Zatykamy baniak i odstawiamy wino, aby się wyklarowało. Po 4 tygodniach wino z góry się wyklaruje a na dole pozostanie osad.
    Po tym czasie zlewamy wyklarowane wino do butelek. Po około 3 miesiącach leżakowania w chłodnym miejscu powinno być dobre do pierwszej degustacji.

    W tym temacie również:

    1. Kawa arabica – artystyczne filiżanki do kawy Kawa arabica czy może robusta? Przed takim wyborem staje nie jeden miłośnik tego orzeźwiającego naparu. Pomiędzy tymi dwoma gatunkami jest wbrew pozorom...
    2. Babka płesznik – nasiona babki płesznik Babka płesznik czy babka śródziemnomorska to jedna i ta sama roślina rosnąca w okolicach Morza Śródziemnego. W całym ziołolecznictwie tak naprawdę wykorzystywane...
    3. Pomysł na kanapki? Pieczywo pełnoziarniste! Zdrowie jest ważne, bo każdy ma tylko jedno. Zawczasu dobrze jest zadbać o to, aby z codzienną dietą dostarczać organizmowi niezbędnych składników...
    4. Pyszny deser z jabłek Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. W naszym kraju, gdzie jabłek mamy pod dostatkiem i możemy wybierać spośród licznych...
    5. Czerp przyjemność z gotowania Dla niektórych osób gotowanie i pieczenie są czynnościami niemalże tak samo naturalnymi, jak oddychanie. Zdaje się, że umiejętności kulinarne wyssały one z...
    6. Cukinia – cudowne warzywo na ciekawe posiłki. Cukinia jest jednym z tych warzyw, które można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Świetnie nadaje się do przygotowywania...
    Shares
    Previous Post

    Usunięcie zębów mądrości – sprawdź, co musisz wiedzieć przed ekstrakcją

    Next Post

    Dzień śniadania – bez śniadania ani kroku

    Kategorie
    • Anti-aging i regeneracja skóry
    • Dieta i zdrowie dla urody
    • Inne
    • Kosmetyki i uroda
    • Kulinaria
    • Makijaż i stylizacja
    • Naturalne i diy kosmetyki
    • Pielęgnacja włosów i zarostu
    • Problemy skórne i ich pielęgnacja
    • Składniki aktywne
    • Zabiegi kosmetyczne
    • Zdrowie
    Ostatnie wpisy
    • Rehabilitacja – co to jest i jak może pomóc w powrocie do zdrowia?
    • Korzyści z sieczki z lucerny dla koni – dlaczego warto włączyć ją do diety?
    • Ortodoncja – wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowym uśmiechu
    • Argirelina w kosmetykach – działanie, efekty i bezpieczeństwo stosowania
    • Cera tłusta: jak dbać o skórę i wybierać najlepsze kosmetyki?
    Kosmetyki i uroda
    • Medycyna estetyczna – co warto wiedzieć o zabiegach i korzyściach
    • Domowa mikrodermabrazja: jak przeprowadzić zabieg w domu?
    • Kosmetyki prostujące włosy bez prostownicy – jak je stosować?
    • Kremy przeciwzmarszczkowe – jak wybrać najlepszy i dlaczego warto?
    • Skuteczne zabiegi na włosy suche i zniszczone: jak poprawić kondycję?
    Kulinaria
    • Dzień śniadania – bez śniadania ani kroku
    • Mąka jaglana czy mąka gryczana, którą wybrać?
    • http://olejki.polandtrade.pl/
    • Pyszny deser z jabłek
    • Wyśmienita sałatka z dyni.
    • Pomysł na kanapki? Pieczywo pełnoziarniste!
    Archiwa
    • kwiecień 2025
    • luty 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • kwiecień 2024
    • styczeń 2024
    • maj 2023
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • kwiecień 2022
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • luty 2021
    • styczeń 2021
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • maj 2020
    • kwiecień 2020
    • listopad 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • maj 2019
    • kwiecień 2019
    • wrzesień 2018
    • maj 2018
    • styczeń 2018
    • lipiec 2017
    • maj 2017
    • kwiecień 2017
    • marzec 2017
    • luty 2017
    • styczeń 2017
    Warto spojrzeć
    • buty antypoślizgowe do pracy w kuchni
    • Naturalne kosmetyki do twarzy: korzyści, składniki i pielęgnacja
    • Kosmetyki do włosów po trwałej ondulacji – pielęgnacja i regeneracja
    • potrawy ketogeniczne przepisy
    • Jak wzmocnić paznokcie po manicure hybrydowym – skuteczne porady pielęgnacyjne
    • Jaki krem na pryszcze wybrać? Kluczowe zasady pielęgnacji trądzikowej
    • Keratolityki w pielęgnacji skóry – działanie i zastosowanie
    You might also like
    Zupa
    Kulinaria

    Czerp przyjemność z gotowania

    2 Mins read
    3 maja 2021

    Dla niektórych osób gotowanie i pieczenie są czynnościami niemalże tak samo naturalnymi, jak oddychanie. Zdaje się, że umiejętności kulinarne wyssały one z mlekiem matki. W wielu przypadkach rzeczywiście dużą role odgrywa kulinarny talent, z którym człowiek po prostu się urodził.   Nie tylko świetnie radzi sobie z przyrządzaniem dań z przepisów, ale też potrafi wykonać …

    Szarlotka
    Kulinaria

    Pyszny deser z jabłek

    2 Mins read
    21 kwietnia 2021

    Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. W naszym kraju, gdzie jabłek mamy pod dostatkiem i możemy wybierać spośród licznych odmian, jabłka odgrywają ogromną rolę i wykorzystuje się je do przygotowywania licznych deserów, ciast i ciasteczek. Oprócz tradycyjnego jabłecznika warto wypróbować też inne przepisy i przygotować również ciasto takie jak Apple Pie z …

    Muffinki
    Kulinaria

    Karmelizowane muffinki

    2 Mins read
    16 kwietnia 2021

    Karmelizowane muffinki to urocze babeczki, które świetnie sprawdzą się do kawy, podczas spotkań z przyjaciółmi czy nawet jako wypiek na specjalne okazje. Nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim pysznie smakują. Powinno się je serwować na ciepło, ale pyszne składniki sprawiają, że nawet na zimno są bardzo smaczne i można je traktować jako przekąskę na …

    Lifestyle Blog & Magazine WordPress Theme
    mydła naturalne Warszawa