Wyśmienita sałatka z dyni.
Składników których będziemy potrzebować:
- Dynia
- Jajko
- Tuńczyk
- Cebula
- Majonez
- Sól i pieprz
Na początek musimy wyjść z dyni pestki oraz miąższ, jeśli ktoś lubi to pestki można wysuszyć a później posadzić lub zjeść. Miąższ zacieramy na tarce która mi duże oczka, jajka wstawiamy i gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobną kostkę. Po ugotowaniu jaką możemy pokroić lub zetrzeć na grubych oczkach, dodajemy tuńczyka i delikatnie mieszamy, dodajemy majonez oraz sól i pieprz po czym znów mieszamy, odstawić na dwie godziny aby składniki się połączyły i gotowe do użycia.
Smacznego
Inna sałatka z dyni i tuńczyka to
Por pokroić w talarki i zblanszować w wrzącej wodzie później wziąć tuńczyka, kukurydzę, i pokrojone w kostkę ogórki wrzucić do miski, dodać przestudzony por, majonez i jogurt wymieszać, dodać wyciśnięty czosnek który możemy rozgnieść jeżeli nie mamy maszynki. Sporządzony sos dodać do składników sałatki, przyprawić solą i pieprzem, sałatkę można posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Taka sałatka nie dość że jest zdrowa to bardzo odżywcza ponieważ dynia ma w sobie bardzo dużo składników odżywczych takich jak kwas foliowy który znamy i wiemy bardzo dobrze, że zaleca się go kobietą w ciąży od samego początku, ale dynia jest też źródłem wielu składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Będąc w sklepie warto wybierać dynie bardziej pomarańczowe i dojrzałe – dostarczą one więcej witamin z grupy B oraz karotenu. Natomiast tuńczyk jest źródłem witamin B1, B3 a nawet B6 jest też ryba niskokaloryczną, każda ryba jest bogata w witaminy ale to co jest ważne dla człowieka ryby bardzo dobrze wpływają na myślenie i wzrok więc powinniśmy jest dość sporo ryb już w młodym wieku gdzie wszystko się rozwija i zapotrzebowanie na składniki jest największe. Nie żałujmy witamin naszemu organizmowi gdyż przy ich braku źle będziemy się czuć i częściej chorować.
Najnowsze komentarze