mydła naturalne Warszawa
    mydła naturalne Warszawa
    Kulinaria

    Jak przygotować dobre wino z żurawiny?

    galus.com.pl
    No Comments
    Last updated on 13 lipca 2021
    23 marca 2021
    2 Mins read
    żurawina

    Najczęściej z owoców żurawiny robi się różne przetwory jak soki, konfitury, czy dżemy. Wielu robi również nalewkę z żurawiny. Jednak nie każdy wie, że owoce żurawiny doskonale nadają się na wino. Wino z żurawiny otrzymuje się bardzo podobnie do wina z borówek lub jagód.

    Spis treści

    Toggle
    • Słabsze lub mocniejsze wino z żurawiny
    • Sposób przygotowania

    Słabsze lub mocniejsze wino z żurawiny

    Zależnie od tego jakich proporcji użyjemy możemy otrzymać słabszy lub mocniejszy trunek. Słabszy trunek – przepis na 10 litrów to alkohol o mocy około 10% na który potrzebujemy 7 kg owoców, 4 litry wody, 1,5 kg cukru, 4 g pożywki.
    Mocniejszy trunek – przepis na 10 litrów to alkohol o mocy około 17% na który potrzebujemy 8 kg owoców, 2,5 litry wody, 2,8 kg cukru i 4 gramy pożywki.

    Sposób przygotowania

    Poza proporcjami, sposób przygotowania obu trunków jest praktycznie taki sam. 2-3 dni przed robieniem wina robimy zaczyn drożdżowy i odstawiamy go w ciepłym, zacienionym miejscu. Po 2-3 dniach myjemy i osuszamy owoce. Następnie je miażdżymy – możemy to zrobić w dużej misce, lub garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków.
    Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i fermentujemy tak rozgniecione owoce przez dwa dni. Po dwóch dniach przecedzamy całość, oddzielając resztki owoców. Do uzyskanego płynu dodajemy odpowiednią – zależnie od ilości jaką chcemy uzyskać i mocy – ilość cukru wcześniej rozpuszczonego w wodzie.
    Przelewamy całość do baniaka z pułapką wodną i pozwalamy winu pracować. Najlepiej aby pracowało w miejscu ciepłym, ale nie nazbyt nasłonecznionym.
    Po 2- 4 tygodniach, kiedy wino przestaje pracować na dolnej części baniaka powinien osadzić się osad. Za pomocą rurki przelewamy czyste wino do garnka – uważając by nie wzruszyć osadu z dołu. Następnie myjemy cały baniak.
    Po umyciu i wysuszeniu znów wlewamy do niego wino. Zatykamy baniak i odstawiamy wino, aby się wyklarowało. Po 4 tygodniach wino z góry się wyklaruje a na dole pozostanie osad.
    Po tym czasie zlewamy wyklarowane wino do butelek. Po około 3 miesiącach leżakowania w chłodnym miejscu powinno być dobre do pierwszej degustacji.

    W tym temacie również:

    1. Kawa arabica – artystyczne filiżanki do kawy Kawa arabica to nie tylko napój, ale prawdziwa sztuka, która potrafi zaskoczyć swoim delikatnym smakiem i bogatym aromatem. Wybór odpowiednich filiżanek do...
    2. Babka płesznik – nasiona babki płesznik Babka płesznik to roślina, która od wieków fascynuje nie tylko botanistów, ale także miłośników zdrowego stylu życia. Znana ze swoich cennych nasion,...
    3. Pomysł na kanapki? Pieczywo pełnoziarniste! Zdrowie jest ważne, bo każdy ma tylko jedno. Zawczasu dobrze jest zadbać o to, aby z codzienną dietą dostarczać organizmowi niezbędnych składników...
    4. Pyszny deser z jabłek Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. W naszym kraju, gdzie jabłek mamy pod dostatkiem i możemy wybierać spośród licznych...
    5. Czerp przyjemność z gotowania Dla niektórych osób gotowanie i pieczenie są czynnościami niemalże tak samo naturalnymi, jak oddychanie. Zdaje się, że umiejętności kulinarne wyssały one z...
    6. Cukinia – cudowne warzywo na ciekawe posiłki. Cukinia jest jednym z tych warzyw, które można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Świetnie nadaje się do przygotowywania...
    Shares
    Previous Post

    Usunięcie zębów mądrości – sprawdź, co musisz wiedzieć przed ekstrakcją

    Next Post

    Dzień śniadania – bez śniadania ani kroku

    Kategorie
    • Anti-aging i regeneracja skóry
    • Dieta i zdrowie dla urody
    • Inne
    • Kosmetyki i uroda
    • Kulinaria
    • Makijaż i stylizacja
    • Naturalne i diy kosmetyki
    • Pielęgnacja włosów i zarostu
    • Problemy skórne i ich pielęgnacja
    • Składniki aktywne
    • Zabiegi kosmetyczne
    • Zdrowie
    Ostatnie wpisy
    • Oryginalne uszczelki oringi: Klucz do skutecznej ochrony w Twoim projekcie
    • Jak wybrać idealne pudełka kaszerowane do przechowywania i organizacji?
    • Rehabilitacja – co to jest i jak może pomóc w powrocie do zdrowia?
    • Korzyści z sieczki z lucerny dla koni – dlaczego warto włączyć ją do diety?
    • Ortodoncja – wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowym uśmiechu
    Kosmetyki i uroda
    • Wągry i zaskórniki: przyczyny, pielęgnacja i skuteczne metody
    • Choroby zębów: objawy, przyczyny i skutki zdrowotne
    • Kremy z bakuchiolem – roślinna alternatywa dla retinolu w pielęgnacji
    • Rodzaje bluzek damskich, fasony bluzek damskich. Uniwersalne i szykowne bluzki na różne okazje
    • Peelingi enzymatyczne – skuteczna pielęgnacja dla każdego typu cery
    Kulinaria
    • Jak przygotować dobre wino z żurawiny?
    • Najdroższy owoc świata
    • Kawa arabica – artystyczne filiżanki do kawy
    • Wyśmienita sałatka z dyni.
    • Cukinia – cudowne warzywo na ciekawe posiłki.
    Archiwa
    • wrzesień 2025
    • kwiecień 2025
    • luty 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • kwiecień 2024
    • styczeń 2024
    • maj 2023
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • kwiecień 2022
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • luty 2021
    • styczeń 2021
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • maj 2020
    • kwiecień 2020
    • listopad 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • maj 2019
    • kwiecień 2019
    • wrzesień 2018
    • maj 2018
    • styczeń 2018
    • lipiec 2017
    • maj 2017
    • kwiecień 2017
    • marzec 2017
    • luty 2017
    • styczeń 2017
    Warto spojrzeć
    • Cechy urody zimowej: jak podkreślić naturalne piękno?
    • Działanie wygładzające w pielęgnacji skóry – korzyści i kosmetyki
    • Zalecane produkty w diecie niskosodowej: co warto jeść?
    • Jak skutecznie leczyć zęby? Diagnostyka i najlepsze metody
    • Peeling kawitacyjny: co to jest i jak działa? Poznaj zalety!
    You might also like
    Zupa
    Kulinaria

    Czerp przyjemność z gotowania

    2 Mins read
    3 maja 2021

    Dla niektórych osób gotowanie i pieczenie są czynnościami niemalże tak samo naturalnymi, jak oddychanie. Zdaje się, że umiejętności kulinarne wyssały one z mlekiem matki. W wielu przypadkach rzeczywiście dużą role odgrywa kulinarny talent, z którym człowiek po prostu się urodził.   Nie tylko świetnie radzi sobie z przyrządzaniem dań z przepisów, ale też potrafi wykonać …

    Szarlotka
    Kulinaria

    Pyszny deser z jabłek

    2 Mins read
    21 kwietnia 2021

    Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. W naszym kraju, gdzie jabłek mamy pod dostatkiem i możemy wybierać spośród licznych odmian, jabłka odgrywają ogromną rolę i wykorzystuje się je do przygotowywania licznych deserów, ciast i ciasteczek. Oprócz tradycyjnego jabłecznika warto wypróbować też inne przepisy i przygotować również ciasto takie jak Apple Pie z …

    Muffinki
    Kulinaria

    Karmelizowane muffinki

    2 Mins read
    16 kwietnia 2021

    Karmelizowane muffinki to urocze babeczki, które świetnie sprawdzą się do kawy, podczas spotkań z przyjaciółmi czy nawet jako wypiek na specjalne okazje. Nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim pysznie smakują. Powinno się je serwować na ciepło, ale pyszne składniki sprawiają, że nawet na zimno są bardzo smaczne i można je traktować jako przekąskę na …

    Lifestyle Blog & Magazine WordPress Theme
    mydła naturalne Warszawa