Należy ją prowadzić bardziej rygorystycznie w porównaniu z chorymi leczonymi po raz pierwszy. Powtórne niepowodzenia po leczeniu nawrotów mają występować 2 razy częściej niż w grupie chorych leczonych po raz pierwszy. Nie zostało ustalone, czy chorzy z nawrotami kiły należą do grupy mało podatnych na leczenie (chronic relapsers, Stokes), czy też przyczyną częstszych nawrotów jest u nich dłuższy okres zakażenia. Degos wprowadza pojęcie „kiły penicylinoopornej”, nie precyzując bliżej, na czym ten stan ma polegać. Część autorów podkreśla, że chorzy z nawrotami kiły rekrutują się często z niższych warstw społecznych oraz z kręgów osób podejrzanych o promiskuityzm i u alkoholików, co mogłoby przemawiać za tym, że przyczyną części „nawrotów” u tych chorych są niedostateczne mechanizmy odpornościowe lub reinfekcje. Zwraca uwagę fakt, że prawie zawsze rozwój kiły późnej w grupie chorych leczonych z powodu kiły wczesnej poprzedzają nawroty kiły, a kontrola poleczeniowa jest w nich niepomyślna z serologicznego punktu widzenia (Towpik). Można by przyjąć, że kiła późna u tych chorych była następstwem lub kontynuacją nawrotu wczesnego pomimo uzyskania u nich nawet poprawy klinicznej i serologicznej w czasie ponownego leczenia. Spostrzeżenia te wskazują na konieczność nie tylko bardziej energicznego leczenia chorych z nawrotami kiły, ale także na nieodzowność długotrwałej, co najmniej kilkuletniej kontroli poleczeniowej (3—5 lat lub dłużej), której zakończenie powinno stanowić badanie płynu mózgowo-rdzeniowego i wielospecjalistyczne.
You might also like
Ból szyi to dolegliwość, którą większość z nas prędzej czy później odczuje. Codzienna praca przy komputerze, zbyt długie godziny w jednej pozycji, stres czy niewłaściwa pozycja podczas snu – wszystkie te czynniki mogą prowadzić do bolesnych napięć. Czasami jednak ból utrzymuje się dłużej i wymaga specjalistycznego podejścia. Jeśli ból szyi staje się przewlekły i zaczyna …
Ostatni rok oraz szalejąca na świecie pandemia sprawiły, że nieco zaniedbaliśmy swoje zdrowie. Przestaliśmy dbać o to co jemy, mniej się ruszamy i zaczęły pojawiać się problemy zdrowotne, o których do tej pory nie mieliśmy pojęcia. Dodatkowo, w dzisiejszych czasach dużym obciążeniem jest również stres oraz przytłaczająca ilość obowiązków do wykonywania na co dzień. Z …
Awokado to roślina znana i hodowana od dawna w południowo-środkowym Meksyku. Posiada wiele właściwości zarówno leczniczych jak, i odżywczych. Jedną z nich jest kwas oleinowy, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jest również źródłem potasu, co ciekawe zawiera go więcej niż banany. Czynnik ten reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływając na pracę serca oraz układu nerwowego. …